Google penguin update – все по-прозрачен за оптимизаторите

Posted on 16.05.2012 in SEO новини, SEO оптимизация и бизнес, Линк билдинг | by

Новият алгоритъм беше изненада за оптимизаторите

Google penguin и SEO оптимизацияКогато се видяха големите промени настъпили в резултатите от търсенето на Гугъл в нощта на 24 срещу 25 април, повечето SEO оптимизатори предполагаха, че виновна за това е поредната панда. В последствие се оказа, че новият анти-спам алгоритъм е съвсем различен и получи названието „пингвин“.

Като начало се забелязаха промени в топ позициите при средно конкурентните ниши. Може би и част от резултата беше, че изчезнаха доста спамерски сайтове по темите на форумите, но от друга страна пък и доста от тях запазиха дори и повишиха своите позиции, което именно беше най-учудващото. Коментираше се как много спамерски проекти са запазили своите позиции, дори някои са се покачили нагоре, докато много други от така наречените „читави“ проекти са отпаднали изцяло от класацията или са отишли на доста задни позиции.

Повечето потърпевши, на които направо им изчезнаха сайтовете бяха в почуда какво става и що за алгоритъм е това. Дори след като това се случи и с „бели“ сайтове, които са със стари домейни и са били до момента в Топ 5 на ранглистата на търсачката.

Недоумението бе голямо именно защото много качествени проекти бяха отрязани, а покачването на определени сайтове с почти никакво съдържание изглеждаше абсурдно.

Изясняване на картината около Гугъл пингвин

След като попремина първоначалната еуфория и разгорещените дебати относно случилото се позатихнаха, с времето картината постепенно започна да се изяснява. Разбра се, че пандата всъщност е пингвин и е наистина нов алгоритъм на Гугъл, който отчита не съдържанието на сайтовете, а техните линкове. С това именно се обяснява и факта, че много сайтове пълни с уникално и качествено съдържание отпаднаха от ранглистата, което именно беше повод за първоначалното недоумение. Оказа се, че с новият си алгоритъм търсачката проследява целия линков профил на сайтовете и по тези показатели присъжда място в класацията.

Фактори, допринасящи за наказание от пингвина

В общи линии, пингвина е относително сложен алгоритъм. Един фактор сам по себе си рядко задейства филтъра, но комбинацията от фактори прави вероятността за наказание от пингвина доста голяма. Официалните указания от Гугъл за това как да избегнете наказание се фокусират върху стари общоизвестни неща и на практика не помагат по отношение на новия алгоритъм.

Най-съществените фактори от пингвина по отношение SEO оптимизацията на сайтовете, подредени по важност, според нашите наблюдения са:

 1. Недостатъчно разнообразие на анкор текстовете. Голям брой линкове, чиито анкор е точно съвпадение с ключовата дума
 2. Поява на на голям брой линкове за много кратко време
 3. Линкове от сайтове или блог мрежи, които вече са наказани от пингвина
 4. Сайтове с автоматично агрегирано съдържание – агрегатори
 5. Твърде малко линкове от тематични сайтове
 6. Много малко или никакви nofollow линкове
 7. Почти отпаднаха от индекса доста .in домейни

Кои фактори могат да помогнат за избягване на пингвина

Анализът на настъпилите промени в класирането ни дава основания да предполагаме, че пингвинът дава висока оценка на следните фактори.

 1. Изцяло уникални сайтове, които нямат лоши линкове
 2. Малко, но силни линкове с голям брой вариации на ключовите думи
 3. Сайтове с богат линков профил: nofollow и dofollow линкове, линкове от разнообразни сайтове

Изводи – какво да имаме в предвид от тук нататък

Пингвинът не се занимава със съдържанието, а само с линковата картина около вашия сайт. Видя се също така, че се гледа линк профила на сайтовете много години назад. Оказаха се наказани сайтове, чието съдържание не е оптимизирано от година – две, оставени са в последните години само на натурални линкове, но отражение е дал основният им линк билдинг, правен преди години.

В крайна сметка, ако трябва да обобщим изводите с едно изречение – след последните промени в алгоритъма на Гугъл работата по SEO на сайтовете става все по-сложна и трудоемка. Необходима е все по-разнообразна линкова картина за да се намали вероятността за получаване на наказание.

Share Button
TAGS: , , , , , ,

18 Responses to “Google penguin update – все по-прозрачен за оптимизаторите”

 1. Лошото е, че и аз изгорях, а си нямам на идея от къде идва проблема.

 2. Димитър Петров says:

  Изгорелите с новия „пингвин“са страшно много.Аз също пострадах доста лошо от него.Хиляди левове за оптимизация и линкове отидоха на вятъра.

 3. Radka says:

  При мен най-старият ми сайт потъна в първите дни, но после отново изплува, като сега имам една трета от предишната посещаемост. Не му е правен агресивен линк билдинг, но въпреки всичко отнесе брадвата…

 4. Според мен пингвинът е един голям мит, или по-скоро това, което се мисли, че представлява. Когато става въпрос за Google, поговорката „Не ги слушай какво ти говорят, а ги гледай какво правят“ важи с пълна сила. А от това, което аз виждам стигам до извода, че няма нов алгоритъм, а въпросният пингвин е просто еднократно разбъркване на серпа с цел внасяне на смут сред уебмастърите, което пък от своя страна цели бум в AdWords кампаниите.

  Как ще обясните факта, че много от авторитетните сайтове изгубива позиции? От Гугъл твърдят, че с новия алгоритъм щели да наказват спамърските сайтове. Как тогава ще обяснят факта, че хиляди сателитки с хиляди линкове изплуваха на челни позиции. В деня след въпросния нов алгоритъм на първо място за конкурентната ключова фраза „Make money online“ беше излязъл напълно празен блог хостван в блогспот. Има още стотици такива куриози, които могат да бъдат обяснени само и единствено с произволно разбъркване на серпа, а не с нов алгоритъм, наказващ спамърски сайтове.

  Пак казвам – не ги слушайте какво ви говорят, а ги гледайте какво правят!

 5. Този ъпдейт го усетиха много хора, в това число и аз. Не е тайна за всеки, че колкото повече такива неща се случват с Google, толкова повече хората спират да правят каквито и да оптимизации и го оставят сайта си на произвола, като продължават да му добавят съдържание и свежи линкове. Но никой вече не мисли как да го „оптимизира“ максимално добре, защото може да отнесе наказание, което е на база уж „преоптимизацията“, направена от вас.

  • pamir says:

   Към „ефективен маркетинг“ – SEO-то винаги е било постоянно адаптиране към постоянно променящите се алгоритми на Гугъла. И с течение на годините оптимизацията става все по-сложно нещо и все по-невъзможна без професионална намеса – според мен. SEO-то е безопасно само когато се прави много внимателно и без да се бърза.

 6. Пингвина, вече го разгадахме и реално лесно се справяме с него… малко разнообразие на връзките от качествени сайтове и нещата се оправят сравнително бързо… въпроса е, че от снощи май е излезнала нова гадинка.

  За сега при мои познати има положително въздействие ( покачване на трафика, явно от покачване на позициите ), но все пак си имайте едно наум… дано скоро разберем какво ще е този път…. мармот може би 🙂

 7. Тедико says:

  Пингвина е вече в историята сега на мода ще е няква нова гад:-)

 8. Странното е, че след този ъпдейт моите сайтове се изкачиха по-напред. Явно съм подхождал правилно към нещата 🙂

 9. Всичко е въпрос на време. Лично на мен пингвина не ми хареса като ъпдате и не заради самите мерки към сайта, а по-скоро, че след него съдържанието, което намирах беше значително по нерелевантно в сравнение с резултатите преди намесата на малкото изчадие 🙂

  Дано се усетят, че са сгрешили и да фикснат този проблем, а иначе ако ще и бизон да вкарат като ъпдейт, рано или късно оптимизаторите ще му намерят цаката 🙂

 10. Georgi says:

  Първо поздравления за статията и за труда! Пингвина ми удари няколко сайта, но мога да се похваля, че вече си възвърнаха позициите при това с не много усилия. Съвета ми е МИСЛЕТЕ преди да трупате линкове на поразия !

 11. Добре, а може ли да ми кажете, как да разбера примерно ако тоя пингвин или панда ми хване сайта?

 12. mass texting says:

  Ами във мнението на всеки един има нещо вярно. Онзи ден пък пък пуснаха възможност за докладване на сайтове линкващи към вашия, които не искате да се вземат под внимание или да се игнорират от гугъл.
  Опасността сега с това е много по-голяма да ви направят мръсно.
  Но ще видим как ще се развият нещата.

 13. wallpaper says:

  Това което успяха да нарпавят е да откажат развитието на автоматичните публикации в стотици социални мрежи.

 14. Поздравления за статията! Аз май съм единствения тук, на когото пингвина е помогнал. Правих един сайт за климатици. Клиентите отказаха да плащат за SEO – видя им се безмислено. И сега, след намесата на пингвина, сайтът им е на първа страница при наличието на само няколко линка към сайта им.

 15. Вече започна да ми писва от този Пингвин. Нещо само ми разрушава позициите, които градих толкова качествено и толкова време.

 16. Ganbox says:

  Проверете какъв е риска вашия сайт да бъде наказан от Пингвин тук http://goo.gl/s333e и вземете мерки предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/