Създаване на натурално изглеждащи блогове с цел по-естествена оптимизация

Posted on 16.05.2013 in SEO блогове | by

Автор: Андрей Димитров

Google е търсачка, която става все по-интелигентна с годините. Техните промени в алгоритъма затрудняват все повече нас SEO-тата, особено след като през април 2012 те стартираха своят алгоритъм наречен Пингвин. След неговата поява доста сайтове пострадаха много сериозно, а много малко такива се възстановиха от него.
Основната идея на Google е следната: Прекратяване на възможността всеки човек (SEO оптимизатор) да може да влияе по някакъв начин на аранжирането на сайтовете. И това става най-вече, когато човек се опита сам да постави връзки към собственият сайт.

Ако попитате Google каква според тях е ролята на SEO специалиста, те най-вероятно ще ви отговорят, че работата му е свързана изцяло с подобрението на даден сайт – по-бързото му зареждане, по-доброто съдържание, по-добрата структура и по-добрата достъпност на бота до сайта.

Това всъщност е вярно, но и не съвсем, защото добрия SEO специалист знае, че само със съдържание не може да постигне сериозни резултати, особено в по-натоварени бизнес ниши.

Идеята на Google е, че когато даден сайт публикува интересно и полезно за хората съдържание, собственици на сайтове и блогъри биха сложили линк към него. И респективно – колкото по-интересно и полезно е съдържанието, толкова повече линкове би привличало то към себе си.

Това на теория е вярно, но на практика не е. Да, съществуват натурални линкове, но ако чакаме да ги получим и евентуално да се класираме преди конкурентите ни само с такива, може би един живот няма да ни стигне.
За жалост правилата на Google стават все по-сурови и за да можем да го накараме да повярва, че даден линк е натурален, трябва сами да създадем такъв линк – добавен от нас, но изглеждащ като натурален.
Как се създават натурални блогове с цел SEO?
 

Избор на домейн

Хубаво е според мен името на домейна да бъде име на даден човек – без значение дали ще става въпрос за мъж или жена.
 

Уникален whois на всеки един домейн

Честно казано малко се спекулира по отношение на това дали Google гледа изобщо whois-а. Въпреки всичко вкарайте различни данни на всеки един от блоговете, които сте купили и сте нарочили да бъдат натурални.
 

По възможност различен хостинг или различно IP на всеки блог

Не е задължително, но е препоръчително. Отново има спекулации и по тази тема, която няма да я обсъждам, защото тя не е обект на тази статия.
 
Създаване на социални профили на виртуалният човек

Facebook, Twitter и Google+ са задължителни. Използвайте същото име, което сте използвали и в домейна. Намерете уникална снимка (или купете такава от image stock борсите) и я задайте като профилна снимка във всеки един социален профил. Във всяка социална мрежа попълнете всичко каквото може да се попълни, включително биография, интереси, хобита и т.н. Не забравяйте да поставите връзка към сайта си.
С течение на времето започвайте до добавяте произволни хора, за да може част от тях да добавят и вас. Google+ нямат ограничение за това колко хора ще добавите дневно, но Twitter и Facebook имат. Особено във Facebook бъдете много внимателни, защото ако малко прекалите с поканите ще ви баннат акаунта. В Twitter съвета ми е да не надминавате 50 човека на ден. Там също могат да ви баннат.

Когато добавяте хора ежедневно, в рамките на един месец вече ще сте добавили доста хора, а и не малко ще са добавили вас на свой ред.

В Google+ добавете линкове към останалите 2 мрежи и направете същото за Twitter и Facebook профила ви.
 

Какво да се съдържа в блога?

На първо време е добре да направите няколко основни страници, които принципно присъстват в нормалните блогове, но рядко се срещат в спамърските, а именно страница „за мен” и „контакти”. В страницата „за мен” трябва да измислите някаква правдоподобна биография, прикрепена със снимката, която имате на дадената персона. В страницата „контакти” добавете социалните профили, които сте създали и които вече работят за вас.

Добавете карта на сайта, разни джаджи, които са различни от тези, които ги има по подразбиране. Добавете RSS иконка – това подканва потребителите да се абонират за блога ви.
 

Какво е баластра?

Баластра наричам съдържание, което ще се публикува измежду рекламните ви статии. Ако например оптимизирате 5 сайта, то ви трябват 5 различни статии – като всяка да слага линк към сайта, който оптимизирате.

Ако чисто хипотетично имате 5 такива натурални блога и публикувате 5-те си реклами статии, Google много лесно ще се усети, че това е линк мрежа. И тогава целият ви труд отива на кино.

Нужни са ви още много статии, които да публикувате през определен период от време. За целта ще ви е нужен копирайтър, който или да наемете за постоянно или да му поръчвате повече на брой статии (на едро).
Вие трябва сами да си прецените през колко време ще пускате баластра и през колко време рекламни статии. Старайте се винаги баластрата да ви е в съотношение минимум 3 към 1 с рекламните статии. Успеете ли да го направите, Google няма как да ви заподозре. Блогът ви става натурален.

След всяко публикуване на нова статия следва да я споделите в социалните мрежи.
Аз лично използвам програмата BuzzBundle с която едно на ръка че споделям много по-лесно, тя ми дава възможност за управление на различни персони. Можете да прочетете ревюто на BuzzBundle в Wickeble.
 

Важно е да знаете:

  • Никога не слагайте връзка от един натурелен блог към друг. Нека да нямат нищо общо по между си.
  • Никога не публикувайте всички рекламни статии във всичките си блогове на веднъж – това буди много голямо подозрение.
  • Трябва да сложите поне малко връзки към всеки един ваш натурален блог, за да дава по-силна връзка. Ако блога е нов, по-добре недейте да слагате каквито и да било връзки. Изчакайте 2-3 месеца. Връзки от коментари и по-свестни директории биха ви свършили добра работа.

Андрей Димитров е автор в Wickeble, където пише ревюта за различни услуги, сайтове, Android приложения, уеб инструменти и софтуер. Поддържа SEO блог, където пише своите впечатления и опит и се опитва да предвижда бъдещето на SEO.

Share Button

4 Responses to “Създаване на натурално изглеждащи блогове с цел по-естествена оптимизация”

  1. На един дъх прочетох статията. Смятам че ми е доста полезна. И аз така оптимизирам няколко сайта със статии, но не слагам статии без линкове. Сигурно е грешка, но са ми ценни :). Още не ми се хабят статиите, искам да извличам максимума от всяка. Като е прочетох предполагам, че съм грешил и скоро мога да пусна някоя празна, но в никакъв случай няма да спазвам съотношението една с линк, три без линк, или поне на този етап няма да го спазвам. И пак благодаря, че споделяте опита и наученото 🙂

  2. Ето на това му викам аз антигугъл конспирация. Статията е трепач. Идеята е блестяща, но изисква доста работа, за да бъде постигнат крайният резултат.

  3. Напълно споделям преценките ти за успех, ако действаме според натуралното SEO както google го вижда. Поздравления за статията!

  4. Spares says:

    Статията безспорно в много полезна. Въпросът ми е обаче как да се оптимизира сайта за да си повиша Alexa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/