Оптимизация чрез социални сигнали и влиянието им в SERP

Posted on 12.09.2013 in SEO и социални мрежи | by

Автор: Теодор Захариев

Един от най-добрите начини за сео оптимизация на сайта ви е чрез различните социални мрежи в интернет. Най-големите от тях са Facebook, Google+ и Twitter, като за последния се твърди, че е добър основно за привличане на трафик от чужбина.

За да постигнете SEO резултат от соц. мрежите е необходимо да интегрирате бутони за споделяне във вашия сайт. Иначе казано когато някой посетител види интересна статия на страниците ви, чрез натискане на един бутон, той я изпраща във Фейсбук или Google+ профила си.  Нещо повече, със социалните мрежи вие изпращате новото съдържание от сайта ви директно на вашите приятели, партньори или клиенти. Тези ваши действия спомагат за повишаване на трафика, което ще усетите няколко седмици след като започнете да споделяте полезни статии и материали.

Другият тип бутони, които имате възможност да включите във вашите уеб страници, са за следване в социалните мрежи. Например бутонът „Follow me Twitter”, който може да ви осигури куп последователи в едноименната мрежа, а заедно с това и трафик към сайта ви. Всички тези методи имат гарантиран ефект за сео оптимизация, защото търсещите машини уважават ”социалките”. Дори екипът на Google споделя, че гледа с добро око на Facebook страниците и авторството асоциирано с нашумелия напоследък Google+.

Как това влияе на SERP ?

При публикуване на една новина в Google+, Facebook, Twitter, Pinterest и LinkedIn от различни профили (да кажем 12) и повторното ре-шерване от различни потребители статията става по-популярна. Статията влиза по-лесно в индекса на Google и по-важното е, че социалните сигнали дават признак за нарастващ интерес от страна на потребителя. Това е предпоставка тя да се позиционира добре в така наречения Fresh Индекс на Google.

Не е тайна за повечето SEO специалисти, че новата и прясна информация по дадена тема се позиционира по-добре. С помощта на социалните сигнали тя мигновено се появява на по-предни позиции в SERP. Този ефект обаче е краткотраен и публикацията трябва да бъде захранена с нужния брой контекстуални линкове за да остане на нужната позиция и да започне да се катери все по нагоре в резултатите.

Социалните сигнали са хубаво нещо и дават един много силен начален тласък на всяка публикация, но не трябва да разчитате на тях за трайно позициониране в Google, а по-скоро за по-добра и бърза индексация.

 

Един от експериментите, които съм правил е следния:

Една и съща по тематика публикация, но с различен текст се пуска едновременно в 2 WordPress сайта, които нямат никакви изходящи линкове.

Изключват им се всички услуги по автоматичен пинг.

Едната публикация се споделя и ре-шерва от 10 различни Google+ профила, добавт се коментари и +1 сигнали.

Другата се пингва пред Googlebot, чрез ръчен пинг, пинг през Pingler и пинг през Pingomatic.

Разликата беше фрапираща. Статията снабдена със социални сигнали се индексира за 4 часа а другата се беше индексирала след 2 дни в неизвестно за мен време.

Има и много други начини, по които може да използвате социалните мрежи. С тях се прави и чудесен линк билдинг, но за целта е добре да се консултирате с експерт по SEO, за да не направите някоя грешка, която ще ви коства много.

 

В заключение

Заложете на социалната платформа и споделяте свежо съдържание директно от сайта ви. След време сами ще стигнете до заключението, че усилията ви не са напразни и сте постигнали добра стартова оптимизация с минимални или без никакви разходи. Още професионални съвети може да видите в уеб сайта ни за уеб дизайн и SEO. Пожелаваме ви приятна и успешна работа.

Share Button

2 Responses to “Оптимизация чрез социални сигнали и влиянието им в SERP”

  1. Ех тези социални сигнали, май много ги прехваляме, а линковете пак ще свършат цялата работа.

  2. Определено съм съгласна с предния коментар 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/