Новите SEO правила бяха разкрити

Posted on 03.12.2012 in SEO новини, SEO оптимизация и бизнес | by

На 20.11.2012г в Интерпред, бяха разкрити новите SEO правила, наложени от последните промени в алгоритъма на Google и ъпдейтите Panda и Penguin.

Истината е, че много от познатите SEO правила станаха неефективни или напълно погрешни, поради което се наложиха бързи и адекветни промени в методите при оптимизиране.

Първата лекция от семинара,  изнесена от Любомир Любомиров от RocketStudio, беше на тема как се създава успешно съдържание на сайт. Разкрита бе важната роля на уеб контента, който създава първото впечатление за продукта. Авторът сподели някои техники за създаване на успешно съдържание и насочи вниманието ни към най-често срещани грешки в тази посока, като немарливото ползване на google keyword tool, липсата на обратна връзка с клиентите за откриване на нови ключови думи, разминаване между цел на контента и ключови думи и още много други.

Втората презентация, изнесена от Огнян Младенов от SEOM, бе очаквано най-интересна. Тя беше посветена на това как се прави SEO след Панда и Пингвин.
Изтъкнато беше, че новите правила са свързани с прехвърляне на акцента от авторитетни сайтове към авторитетни автори. Разбра се, че трябва преди всичко да се работи за бранд, за авторитета на сайта, а не само за една ключова дума. Посланието беше: По-авторитетният печели. Станете по-авторитетен!

Накрая Оги ни запозна с направения от него анализ и съпоставка на около 300 наказани сайта с други, които „плачат“ за наказание, но не са наказани. Целият този труд показва, че основната разлика между тях е в това, че първите, въпреки многото „прегрешения“, спрямо новите SEO правила имат нещо, което ги отличава от останалите – те имат профили в социалните мрежи и получават социални сигнали.
Тайната на успешното SEO се крие вече в доброто съотношение и баланса между всички фактори в алгоритъма на Гугъл, тъй като днес изглежда наистина абсурдно да имаш 10 000 линка, а да нямаш нито един социален сигнал.

Следващият лектор Васил Тошков от Cloxy  ни запозна с Microdata – така наречените цветни резултати. Разбра се, че това е технология, която тенденциозно се въвежда от Гугъл и ще бъде все повече налагана за в бъдеще. Търсачката вече дава бонус – по-голяма видимост, по-добро класиране за тези, който използват този формат. Освен това по всичко си личи, че бъдещето ще е на семантичното търсене.

Димитър Димитров от 411locals.com ни запозна с локалното търсене. Изтъкната бе тенденцията локалното търсене все повече да се покачва, тъй като силата му е в мобилните устройства. Освен това на този етап в локалното търсене няма все още панди и пингвини.

Последната презентация, представена от Лили Грозева от TheMags, беше на тема SEO за англоезични сайтове. Изтъкнато беше, че трябва много добре да се познава уеб средата в съответната страна – кои са топ директориите, кои са четените новинарски сайтове, медии и блогове. Също така да се заложи на гео таргетирането, на социалните сигнали, за да се види бранда, неговата локация и социални сигнали. Като цяло обобщението беше, че се прави не SEO, реален маркетинг на клиента.

В заключение мога да кажа, че за мен семинара беше много интересен и полезен със споделения опит от практиката на едни от най-добрите SEO специалисти в България. Моите впечатления бих могла да обобщя по следния начин – ефективната SEO оптимизация все повече е част от цялостната маркетингова стратегия на бранда.

P.S. И още нещо – от пингвин не се лекува! (поне за сега)

Поздрав към всички SEO оптимизатори с хубавата песен на Панайот Панайотов „От любов не се лекува“ – разбирайте го „От пингвин не се лекува“.

 

Share Button

4 Responses to “Новите SEO правила бяха разкрити”

  1. ELC Sofia says:

    Сега предстои и SEO конференцията през 2013. Колко от вас ще я посетят?

  2. За жалост не можах да посетя този семинар, но се сдобих с презентациите. Доста добри обяснения има в тях

  3. Някой може ли да ми каже и на мен от къде мога да се сдобия с презентациите и изобщо всички материали от този семинар?

  4. Знаех, че е хубаво всеки бизнес да има профили в социалните мрежи, но чак сега разбирам какво голямо значение и тежест имат тези профили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/