Негативното SEO вече е често срещан проблем

Posted on 10.06.2014 in SEO инструменти | by

Преди години, за да се оптимизира един сайт принципът беше – колкото повече входящи връзки към него, толкова по-добре. С усъвършенстването на алгоритъма на Гугъл за оценяване на линковете се появи възможността дадени линкове не само да не помагат за класирането на сайта, а дори да имат отрицателен ефект. Така се създаде възможността за правене на „негативно SEO“ – целенасочени действия с цел влошаване позициите на даден сайт.

На 24 април 2012 г се появи Google penguin update, който откри още повече възможности за негативно SEO, най-вече чрез голямо количество нискокачествени входящи линкове.

В англоезичните страни негативното SEO се предлага отдавна, но от година и у нас по форумите започнаха да се появяват първите предложения за негативно SEO на конкурент. А днес вече започнахме реално да се сблъскваме с този вид „услуга“, чрез оплаквания от потърпевши собственици на сайтове.

 

Ако сте жертва на негативно SEO

Ако имате съмнение, че сте станали жертва на негативно SEO, трябва да започнете с подготовката на пълен списък на всички линкове към сайта. След първоначалната оценка на линковете от получения списък, се подготвя списък само с лошите линкове.

Ползването на услугата Одит на линкове към сайт, предлагана от моя колега Георги Стефанов, може да спести много време. Намесата на SEO специалист в случая е важна, за да сте сигурни в качеството на извършената работа.

Следващата стъпка е да се уведоми Гугъл за нелегитимни или нежелани входящи линкове към сайта чрез инструмента за уеб администратори Google Disavow Tool. Това става като се изпрати списък с връзките, които трябва да не се зачитат от търсачката.

 

Как да се предпазите от негативни атаки

  • Ежедневно следете позициите на сайта по избраните ключови фрази.
  • Следете трафика към сайта.
  • Проверявайте скоростта на зареждане на сайта.
  • Постоянно наблюдавайте новите линкове към сайта.
  • Правете периодична оценка на риска на линковете към сайта – нови и стари.
Share Button

2 Responses to “Негативното SEO вече е често срещан проблем”

  1. Петко says:

    Аз пък не съм попадал на предложения за негативно SEO на конкуренти. Общо взето България е малка и голяма част от бизнесите, които оптимизират, (дребния и среден бизнес) в борбата за класиране не са много на брой представителите. Това от своя страна прави лесно разбирането както кой ти прави мръсното, така и етикета „нелоялен конкурент“ ти се лепва по-бързо и остава вовеки.

  2. А когато сайта излиза локално, би ли могло някой да го събори?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/