Най-важното за Гугъл PageRank

Posted on 20.02.2013 in SEO инструменти, Линк билдинг | by

Какво е PageRank

PageRank (или пейдж ранг – както се произнася на български) представлява алгоритъм, който търсачката Гугъл използва за оценяване на авторитета на дадена уеб страница според Гугъл. Името PageRank е търговска марка на Гугъл, въпреки че патентът на самия алгоритъм принадлежи на Станфордския университет. Алгоритъмът е създаден от Лари Пейдж и Сергей Брин, които представят прототипа на търсачката през 1998г. Именно на единия от създателите си – Лари Пейдж – PageRank дължи своето име, въпреки, че повечето хора смятат, че Page произлиза от думата страница. Реално, първата част от думата наистина е свързана и с понятието уеб страница.

Още при самото си създаване, всяка страница пo подразбиране получава някакъв PageRank, при условие, че към нея води поне един линк. Това което ние виждаме, обаче, е приблизителен PageRank, тъй като сървърите на Гугъл актуализират информацията за PageRank на период около три месеца. Поради това, много страници първоначално излизат без PageRank – Гугъл тулбарът показва съобщение „Настоящата страница не е класирана от Гугъл“.

Възможен е PageRank от 0 до 10. Той задължително се показва като цяло число и това още веднъж показва, че цифрата, която виждаме, е по-скоро ориентировъчна, отколкото точна. Колкото по-висок PageRank има една страница, толкова по-авторитетна е тя. Като цяло сайт с ранк 4 – какъвто е на настоящия блог SEO свят – се счита за авторитетен, с ранк 5 – още по-авторитетен. Ранк 6 пък имат само много известни и посещавани сайтове. Лични страници с такъв висок PageRank са рядкост.

Как се пресмята PageRank

Формулата за изчисление на PageRank е доста сложна, но в общи линии отчита броя и авторитета на всички линкове към дадена страница. В това число влизат и вътрешните линкове, като например линковете от менюто или текста на самия сайт.

Броят на линковете на линкващата страница има голямо значение – колкото повече изходящи линкове има на страницата, толкова по-малък PageRank придава всеки един от тях. Ако например имате линк от страница с PageRank 6, и той е единствен на страницата, напълно вероятно е само от това да получите PageRank 4. Ако обаче на страницата има 150 изходящи линка, тежестта на всеки от тях е съвсем малка.

Защо ни е нужен

Преди всичко, PageRank е един ориентир за авторитета на всеки сайт, който посещаваме. Този ориентир е доста приблизителен, но все пак може да ни ориентира кога сме попаднали на по-сериозен и посещаван сайт, или на слабо популярен сайт.

PageRank е изключително важен, когато анализираме собствения си сайт или пък сайтовете на наши конкуренти. Можем да го използваме като ориентир дали даден сайт има авторитетни линкове.

Един от проблемите с PageRank е опита за изкуственото му вдигане, в резултат на което през 2005 г. Гугъл въвежда така наречените nofollow линкове. Те не се отчитат като плюс за формирането на оценката, която линкнатия сайт получава.

На практика, изкуственото вдигане на PageRank винаги е било възможно, макар и не толкова лесно.

Къде се вижда PageRank

Най-лесният начин човек да види PageRank на дадена страница е като си инсталира Гугъл тулбар. На този тулбар има специален бутон, който показва PageRank на отворената от нас страница.

Има обаче доста случаи, в които Гугъл тулбарът не е достатъчен, за да видим PageRank-а. Ето някои от тях:

 • Гугъл тулбарът работи само в Internet Explorer, но не и в Mozilla Firefox, така че ако не използвате Internet Explorer – няма как да видите PageRank
 • Ако не желаете да инсталирате Гугъл тулбар, не е възможно да проверите PageRank дори и в Internet Explorer
  не можете да видите PageRank на основния домейн, ако той автоматично пренасочва към друга страница
 • Технически проблеми с тулбара са друга причина за невъзможност да видим ранка на дадена страница

В тези случаи е необходимо да се търси друг начин. Съществуват различни програми за проверка на PageRank като например PaRaMeter, както и допълнителни приставки за някои браузъри, но те изискват повече време – изтегляне, инсталация, настройки. Поради това, ако искаме  да спестим време, най-удобният вариант е да използваме безплатния онлайн инструмент за проверка на PageRank на SEO визия . Той е единствен по рода си интрумент на български език и има предимството, че можете да проверите класирането на няколко сайта едновременно. Това е изключително полезно за сравнение на сайтове. Друго предимство на инструмента е, че приема и URL адреси на кирилица.

Всичко това са само най-важните неща по отношение на PageRank алгоритъма на Гугъл. Ако искате да добавите още детайли или да изразите ваше мнение, не се колебайте да оставите коментар – всички коментари в нашия блог ви дават dofollow линк!

Share Button

8 Responses to “Най-важното за Гугъл PageRank”

 1. Marin Simov says:

  Благодаря за споделената информация, аз изпозвам пейдж ранга, като надежден ориентир по който се ръководя в ежедневната си работа.Съответно работя усилено за неговото трайно повишаване.Аз използвам инструмента за PageRank Status на chrome, който едновременно показва Google PageRank и AlexaRank статус.

 2. Борман says:

  Споделената информация е доста ценна, за мен специално, изключително полезна бе частта с изходящите линкове, не знаех че колкото по-малко изходящи линкове, толкова по-голяма е вероятността да ми се вдигне PR-а.
  QuirkSearchStatus за Firefox е доста полезен инструмент в тази насока…

 3. Борман, няма как да имаш примерно много изходящи линкове и да имаш едновременно с това добър пр. Ограничавай ги до минимум.

 4. Ангел says:

  Аз използвам Google toolbar за проверка на page rank на сайтовете, от които пускам линкове и останах много неприятно изненадан когато разбрах, че може да се инсталира само в Internet Explorer, който за мен е най-бъгавия браузър.

 5. Аз бях готов да се обзаложа, че page е именно страница, а то какво излезе:).Иначе аз взимам под внимание ПР на отделните страници, когато ми се налага да градя линкбилдинг към някой от моите проекти. Въпреки че се счита, че ПР не влияе на резултатите,но самия факт, че Г е дал някаква цифра на дадена страница означава, че цени последната по някакъв начин.

 6. Полезна и интересна статия, много неща ми станаха по ясно. Също така знам, че pagerank-а е средно аритметично между всички линкове. Обаче ако разчиташ на натурални линкове ми се струва невъзможно да постигнеш висок ранк. Много рядко са случаите в които сайт с висока индексирания ще постави твой линк просто така. Трябва да си или голям специалист и да те препоръчват, или иноватор в някоя област или не знам и аз как. За следенето на pagerank ползвам SEO for chrome. Сравнявал съм неговите данни, със саитове за проверка на pagerank-а и няма разминавания.

 7. Полезно четиво!
  Пейдж ранга е много важен за съществуването на един сайт. Колкото е по голям ПР на един сайт, толкова по-добре гледа на него гоогле.
  Отделно от това, ако имаш сайт с голям ПР линковете от него струват и добри пари. Така че добрия ПР е нещо което пожелавам на всеки със сайт. 🙂

 8. Пейдж ранк статус е добър ориентир как се развива сайта и дали е харесван от гугъл. Когато се следват основните правила за повишаване на пейдж ранк-а резултатът не трябва да закъснее. Според мен най-важно е да се допълва непрекъснато ново съдържание и то задължително да е уникално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/