Класиране на сайт в различни държави

Posted on 10.04.2013 in SEO инструменти | by

В предишната ни статия на тема проверка за класиране на сайт ви представихме в общи линии начините за следене на класирането в Гугъл по ключови думи за България. Когато става въпрос, обаче, за други държави, нещата са по-сложни. Ще се опитаме накратко да обясним какви са особеностите при търсене в Гугъл в различни държави.

Преди всичко, трябва да сме наясно, че за всяка държава Гугъл има различен домейн. Например за България е google.bg, за Румъния – google.ro и т.н. Когато търсите от България, роботът засича вашето местоположение и ви насочва автоматично към сървъра на Гугъл за България.

Ако използвате линковете в долната част на google.bg, можете да преминете и към google.com. Въпреки това, резултатът, който ще получите в google.com все още е съобразен с българските резултати. Това е така, защото Гугъл отчита, че вие сте в България, а освен това, вероятно и интерфейсът ви е на български език.

Към всичко това има и други усложняващи обстоятелства – ако търсите например в google.com на английски език, резултатът ще бъде коренно различен ако сте в САЩ и ако сте извън САЩ. Сървърът на Гугъл, езикът на интерфейса и географското ви местоположение са три фактора, които допринасят за съществената разлика в резултатите. Освен това, трябва да споменем, че в много случаи роботът ви показва персонализирани резултати, които зависят от ваши предишни търсения, харесвания в социалните мрежи и други фактори.

Какво да правим тогава, ако искаме да видим обективното класиране по дадена ключова дума извън България – за определена друга държава? Единият вариант е да преминем към съответния домейн на Гугъл за тази държава, като сменим и езика за търсене. Ако това ви се струва по-сложно и изискващо време, той най-удобният вариант е да използвате SEO инструмент за проверка на класиране, който дава резултати за различни държави.

В Интернет можете да намерите голям брой инструменти за проверка на класиране, но почти всички те не дават възможност за избор на държава и език. Един от малкото инструменти, които дават такава възможност, е например инструмента на Алоранк. При него обаче не се отчита географското положение, когато търсите за САЩ например.

Един не лош вариант е да използвате нашия безплатен инструмент на SEORanks за проверка за класиране на сайт в различни държави, който ви предлага избор на една от 49 държави. Инструментът отчита резултати за географско положение в съответната държава и връща почти мигновено резултати, проверявайки в първите 100 резултата на Гугъл. Има ограничение до 2 проверки на ден, за да се избегне претоварването на сървъра, но то може лесно да се преодолее, ако се включите в партньорската ни програма, като споделите някъде вашето мнение за продукта.

В заключение можем да кажем, че следенето на позиции при SEO оптимизация за различни държави е доста по-сложна задача, отколкото ако оптимизирате, примерно, само за България. Наред с многото десктоп приложения, както и значителния брой платени онлайн инструменти, които се предлагат, все пак се намират и добри безплатни варианти.

Share Button

2 Responses to “Класиране на сайт в различни държави”

  1. tzvetelin says:

    Аз ползвам онсайт оптимизация и изчаквам докато Google го анализира.

  2. Аз бих допълнил, че ако се оптимизират малък на брой сайтове и то само в България, не би било проблем и на ръка да се проверяват позициите. Звучи налудничаво, но това е възможно най-точната проверка, естествено в режим инкогнито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/