Значение на добрия хостинг за оптимизацията на сайта

Posted on 01.03.2017 in SEO оптимизация и бизнес | by

Обикновено, значението на хостинга за SEO се поставя на по-заден план, но в действителност, от качеството на хостинг услугата зависят няколко важни параметъра, които на се за пренебрегване. В тази публикация искам да обобщя по-съществените хостинг параметри, които всеки оптимизатор трябва да има в предвид.

 

хостинг и SEO

 

Периодът на свързаност на сървъра към Интернет – Uptime

Uptime е терминът, използван за времето, през което сървърът, на който хоствате сайта си, работи и е свързан към Интернет. Времето, през което сървърът е недостъпен, ще причини проблеми с оптимизацията. Роботите на търсачките се опитват да получат достъп до сайта ви няколко пъти дневно. Ако направят това през периода на несвързаност – downtime, сайтът ви ще бъде определен като по-малко надежден, а това ще се отрази на цялостния авторитет на сайта.

Качественият хостинг е с период на uptime над 99%. Дори един процент downtime означава, че около 7 часа месечно сайтът ви няма да е достъпен.

 

Скоростта на зареждане на страниците

Скоростта на зареждане е един от факторите, които алгоритмите на търсачките вземат предвид. Можете да проверите с каква скорост се зареждат страниците на сайта ви на популярния инструмент на Гугъл PageSpeed Insights.

Скоростта на зареждане влияе пряко на ранга при резултатите от търсенето, затова качественият хостинг трябва да предлага достатъчна бързина в това отношение.

 

Местоположението

Местоположението на сайта има значение за класирането на сайта. Определянето на местоположението става чрез IP адреса на сайта. Най-доброто решение за хостинг в това отношение е да осигурите сървър в страната, в която целите да достигнете до клиенти и посетители.

 

Защита от хакерски атаки

Зашитата на сайта от хакери е важна за оптимизацията, тъй като при хакерско проникване класирането на сайта ви ще пострада и ще трябва да мине известно време, докато се възстанови. Добрите хостинг компании имат на разположение добри професионалисти, които се грижат за защитата на сървърите от атаки по мрежата. Дори ако някой успее да проникне, ако екипът на хостинг компанията е на ниво, последиците могат много бързо да бъдат неутрализирани и всичко да бъде възстановено с помощта на бекъпи и други средства.

 

Насоки за избор на хостинг фирма в България

Добър и сигурен вариант е да работите с по-голяма хостинг компания, която е утвърдена в бранша и има дългогодишен опит. По-голямата част от моите сайтове са на superhosting.bg  като в течение на доста години са работили без проблеми. Поддръжката реагира бързо и сме имали случаи на решаване на доста сложни проблеми, като например възстановяване на информация от предишен период, редактиране на MX записи и много други, в които са ме ориентирали много ясно и казусите се решаваха бързо.

В заключение мога да кажа, че макар стабилността и параматрите на хостинга да не са от най-ключовите фактори за SEO, то в никакъв случай не бива да се пренебрегват като значение.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

https://bestvpncanada.ca/